1. září 2013

Prožili si 7 dní hříchů

Recenze



Název: 7 dní hříchů
Autor: Josef Urban
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 240

Anotace:
České pohraničí, rok 1945.
Útěk mladé ženy českého lesníka je zahalen tajemstvím. Jen ona sama ví, kdo a proč ji pronásleduje. Její svědectví by ji mohlo stát život... 
Po jejích stopách se vydávají manžel a bratr, Čech a Němec, které svedl dohromady konec války a osud štvanců. Jeden chce zachránit své manželství, druhý hledá po návratu z fronty smysl života. 
Sedm dní trvající cesta se stává symbolem vzájemného hledání a touhy po ztraceném domovu. 
Příběh inspirovaný skutečnými událostmi v Československu.

Příběh Agnes a  Jana Olšana začíná již v roce 1938, kdy se, i přes protesty a nesouhlas okolí, berou. Vztahy Čechů a Němců v byly napnuté už, dá se říci, od bitvy na Bílé hoře. Konec druhé světové války pojalo mnoho českých občanů jako vyřizování si účtů. Nakonec jim nezáleželo, kdo byl nacista. Pomsta byla hromadnou záležitostí.


Tento román ovšem nepopisuje pouze "hříchy", které se v Sudetech odehrávaly. Vypovídá také o povaze lidí, již zde žili a v květnových dnech roku 1945 se ujali práce soudců. Zabírali si domy, majetek a nebáli se ani nemilosrdné vraždy. Oficiální název skupin těchto "partyzánů" byl Revoluční gardy. Jejich tvrdou a nelítostnou činností dostávaly i pojmenování Rabovací gardy - RG. 


Do jisté doby byl národ za jedno, ale, jak román ukazuje, činny se přesouvaly spíše do oblasti vyřizování osobních křidev. A jednalo se i o věci, které s válkou neměly vůbec co dočinění. 

Velmi podobně by se mohly popsat i události okolo mladičké Němky Agnes a jejího manžela Olšana. Ten za protektorátu přijal německé občanství, aby mohl vykonávat práci lesníka. Tohoto faktu později využijí jeho bývalí kamarádi a spolužáci označující se bílou páskou RG. Agnes se však dopustila něčeho úplně jiného, než je její psané občanství. Měla oči otevřené a při požáru Raškových samot byla odhodlána pomoci sousedům v nouzi. V tomto případě již ale byla snaha zbytečná, jelikož právě zde se objevují horští partyzáni. Aby nebylo odhaleno děsivé tajemství jejich krutosti neváhají ji sledovat. Olšan, když zjistí, že jeho žena zmizela, neváhá ji hledat a po nehodě v pracovním lomu se už oba z ústřední dvojice dostávají do situace, kdy jim jde o holý život. 


Knížka je psaná čtivě. Není nikterak přílišně složitá a i přes období, v kterém se děj odehrává, neobsahuje zastaralé výrazy. Malý problém mi dělalo střídání přítomného a minulého času. Text je doplněn o vzpomínky hlavních hrdinů, jež doplňují příběh a upřesňují, co se vlastně děje, ale občas mě mátly tím, že jsem ihned nepochopila kde a kdy se moment odehrává. Jestli se jedná o vzpomínku starou den, nebo rok. V tom je pro čtenáře malé ztížení. 


Pro představu jem si pustila i stejnojmený film, kde se v hlavních rolích objevuje Ondřej Vetchý a původem maďarská herečka Vica Kerekes. Této dvojici nemůžu nic vytknout, ač mi zpočátku přišlo úsměvné jak v románu Olšan snad 5x sní o dlouhých blod kadeřích své manželky, ovšem její představitelka je půvabnou rudovlákou. 

Snímek je opravdu věrohodný, i když jsem se kolikrát přistihla, jak se sama sebe ptám "Co má tohle být?" a až díky předešlému přečtení knihy jsem si vzpomněla. Být pouze filmu, vše rozhodně nepochopím. Což je škoda, jelikož by se mladá generace měla co nejvíce o této době dozvědět. Film nejspíše předpokládá, že většinu podrobností víme. Já třeba dříve vůbec neznala název Sicherheitsdienst, neboli SD, tedy Bezpečnostní služba.

7 dní hříchů určitě zaujme nejen příznivce válečné literatury. Na své si přijdou i romantici nebo milovníci drama. Hodí se jak pro dospívající, tak dospělé. Všichni, kdo si rádi rozšíří obzory o nová fakta či si chtějí pouze přečíst kvalitní román. Zajímavé je i to, že "hrdinové" knihy opravdu existovali a v příběhu vystupovali. Jejich jména byla pozměněna. A to až na ruského důstojníka Uvarova.
Čtení můžu jenom doporučit. Pro ty, které snad recenze zaujala je kniha ke koupi zde, na stránkách nakladatelství Fragment.







Žádné komentáře:

Okomentovat