29. března 2013

Není génius jako génius

Stalo se to už dávno. Chodil jsem ještě na základní školu. Myslím, že do osmého ročníku. Ve třídě nás bylo kolem dvaceti, více dívek, které se pilně připravovaly na jejich pokračování ve studiu. Právě pro ně se vedení rozhodlo zařídit nám všem spravedlivé IQ testy.

Holčičí část třídy to brala smrtelně vážně. Mohli jste je už týden předem slyšet na chodbách rozmlouvat o této "události".
"Já teda půjdu den předem brzy spát" pronesla Hanka a ostatní v houčku jí přikyvovaly.
"Rozhodně žádné mléko a sušenky k snídani, jasné? To je moc těžké. Nesmí nás při testech začít bolet břicho!" s vážným pohledem a prtem zdvyženým spustila Sandra, ke které všechny holky vzhlížely.
Zasmál jsem se při pohledu na ně.
"Proč to vůbec tak řeší? To co jim bylo dáno, jak se říká, od boha, už nezmění" pomyslel jsem si. Nevěděl jsem ale co je vše možné.

V den testů přišla dívčí část pěkně nastrojena, připravena k boji s vlastní hlavou. Za to kluci nevypadali nikterak jinak.
Na výsledky se čekal asi týden a když přijely od nějaké speciální komise, učitelé se tvářili záhadněji, než kdy dřív. Vyvrcholilo to tím, že dvěřmi naší třídy vstoupil samotný ředitel.

"Měl bych promluvit k vaším testům inteligence. Jsem rád, že jste se snažili a nezahanbili naši školu. Zvláště je zde jeden žák, který nás překvapil" následovala krátká odmlka, mnoho z nás se zarazilo. Neřekl žákyně.
"Je jím Pavel" pokračoval. Nejprve asi 3/4 lidí vylezly oči z důlků, potom se začali smát.
"Mluvil jsem s komisí, omyl na jejich straně je vyloučený" dodal ředitel, aby nás uklidnil.

Víte, Pavel je třídní šašek, průserář, vše jiného, ale ne inteligent. Byl vlastně rád, že nepropadl.
Boss školy to zakončil tím, že zítra mají přijít Pavlovi rodiče do školy.
"Tě pic!" plácnul se spolužák do čela. Celý den jsme vyzvídali, jak to udělal. Neprozradil nic.

Nikdo neví, co přesně se v ředitelně událo, ale příští den už Pavel do školy nepřišel. Přeložili ho do ústavu pro mimořádně nadané studenty. Bohužel, nevydržel tam dlouho.

Původně si prý mysleli, že zlobí ze své inteligence, kterou zde nemůže uplatnit. Tam se ukázalo, že vylomeniny dělá čistě z jeho iniciativy. Později jsme se dozvěděli, že k IQ testům našel výsledky. Bylo pozdě. Od mimořádně inteligentních mířil do zvláštní školy

6 komentářů:

  1. Chytlavá povídka, jak jsem začla číst, nějak nešlo přestat:) Dost pěkně napsáno.

    http://ordinary-silly-things.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) tohle bylo psaný už hrozně dávno na jedno téma týdne na blogu.cézet :D

      Vymazat
  2. Je to milé. A přitom docela pěkně pravdivé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přitom taková nehlubokomyšlená věc :D

      Vymazat
    2. na ty se píše nejlíp. Lepší napsat sto stránek o hov... bobku, než psát filozofickou úvahu o smyslu života. Ale tady to asi vyjde na stejno :D

      Vymazat
    3. Tak to rozhodně, i když jsme taky psali ročníkovku 5 stran na zamyšlení a dalo se to :D Ale psát o blbostech je jednodušší.

      Vymazat